skip to Main Content

Flygbåten

Det var før många år sen. En ryss som Elena kände børjade snakka om båtar som kunde flyga som de hade haft førr i tiden hemma i Ryssland. Jag spetsade øronen og efter ett tag hade jag listat ut vad han menade. Om man sätter ben på båten med vingar längst ner så kan de liksom ”flyga” under vattenytan og man slipper motståndet og studsandet från vattenytan. De går lättare, mjukare og snabbare.

Jag byggde min førsta prototyp redan dagen efter. Den drog väldigt lite strøm og gikk fort, vilket var perfekt før mej men problemet var bara att man hela tiden kørde på allt skräp som fløt omkring og så gikk vingarna sønder og hela skiten døk på nosen. I stort sett la jag ner projektet men sen børjade vattnet sjunka, og så la sig allt bråte till rätta utmed stränderna.

Efter nåra år var vattnet renare än nånsin vilket var jobbigt før mej som levde på att plokka upp og sälja skiten som fløt omkring. Nu låg det mesta i strandkanterna, vilket var mykket slitigare att samla in og arbetsdagarna blev längre og längre. Kanske var det därfør det gikk åratal innan iden om den flygande båten døk upp igen.

Jag byggde ytterligare en prototyp. Man fikk fortfarande se upp med bråte men det gikk bättre, mykket bättre. Tillräkkligt bra før att satsa på en større variant. Byggd i plåt med stadigare vingar som inte lika lätt gikk sønder og som gikk att fälla in og fälla ut. Nu kan jag använda den som vilken båt som helst og när jag behøver färdas snabbare går jag upp i flygläge. Dessutom kan jag dokka den med huset jag bygger så det går att kliva rakt från matbordet till båten utan att ens gå ut.

Nu måste jag bara løsa hur jag gør i vinter när isarna lägger.

Texten som ligger här är ett “framework” och ett första utkast. Jag jobbar fortlöpande med att utöka och fördjupa berättelsen och den färdiga texten kommer inte att kunna ses förrän boken är tryckt och klar.

Back To Top